- Duaal
- 2-jarige opleiding op hbo-niveau
- 2 jaar
- Augustus
- BouwAcademie Amsterdam (BAA), Diemen
Let op, deze opleiding betreft een niet-geaccrediteerde opleiding. Voor deze opleiding loopt een intensief accreditatieproces via De Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) met als doel het realiseren van de graad Associate degree (Ad).
HBO Academy, De Bouwacademie Amsterdam en MBO College Westpoort van het ROC van Amsterdam realiseren samen deze unieke opleiding.
De tweejarige opleiding Bouwkunde is een praktijkgerichte opleiding die studenten opleidt tot een bouwkundig professional die op operationeel niveau het bouwproces inricht en beheert. De projecten waar de student aan werkt zijn divers. Het gaat om middelgrote bouwprojecten zoals seriematige woningbouw, utiliteitsbouw of renovatie. De bouwkundige werkt in teamverband en is mede verantwoordelijk voor het organiseren, coördineren en beheren van bouwprojecten.
Als voorbereiding op het bouwproject voert de student een haalbaarheidsstudie uit. Aan de hand van een basaal ontwerp onderzoekt hij technische en economische haalbaarheid. De student werkt aan verschillende scenario’s, bijvoorbeeld voor renovatie of sloop en nieuwbouw.
De student bereidt het project voor door het ontwerp uit te werken tot detail- of werktekeningen (technisch ontwerp). Hij bewaakt de kwaliteit door het bestek en het tekenwerk te controleren. Hij brengt de risico’s in kaart, maakt een inschatting van de benodigde en beschikbare tijd en stelt een voorbereidingsplanning op.
Tijdens de uitvoering draagt de student zorg voor de planning van het project en het personeel. Hij signaleert knelpunten en bespreekt die knelpunten met de betrokkenen. Daarnaast voert hij kwaliteitscontroles uit op het werk en materialen en bewaakt de naleving van veiligheidsvoorschriften. Verder is hij de vraagbaak voor de betrokkenen op de bouwplaats.
De student zorgt dat de informatiestromen goed verlopen en faciliteert de samenwerking tussen de partijen die betrokken zijn bij het bouwproces. Daartoe werkt hij samen met calculators, tekenaars en inkopers. Hij houdt daarbij rekening met de projectkaders, kwaliteitseisen, veiligheidsregels en de relevante wet- en regelgeving. Als gesprekspartner is hij goed op de hoogte van de trends en de ontwikkelingen binnen de bouw zoals duurzaamheid, veiligheid, kwaliteitszorg, renovatie en beheer.
Ten behoeve van de procesoptimalisatie zet de student digitale toepassingen in zoals Building Information Modeling (BIM). Hij coördineert het BIM-model en koppelt het model aan de planning.
In overleg met het werkveld is een aantal thema’s benoemd, die relevante ontwikkelingen weerspiegelen binnen het beroep:
- Duurzaam bouwen
- Ketensamenwerking
- Digitalisering en automatisering
- Renovatie en beheer
- Kwaliteitszorg
Duurzaam bouwen
Afspraken over vermindering van de CO2 uitstoot vragen om veranderingen in het ontwerp- en uitvoeringsproces voor de bouw en beheer van gebouwen. Bij duurzaam bouwen én verbouwen wordt expliciet rekening gehouden met de milieueffecten. Die effecten spelen een rol tijdens de gehele levenscyclus van het gebouw. Bij het maken van keuzes neemt de student duurzaamheid expliciet mee. De keuzes komen o.a. naar voren bij het uitwerken van het ontwerp of bij de inrichting van de bouwplaats. De student is op de hoogte van oplossingen zoals biobased, emissieloos hergebruik (circulair bouwen), herbestemming en duurzaam bouwen.
Ketensamenwerking
In de bouw wordt in toenemende mate samengewerkt tussen de partijen in de keten. Het gaat dan om de opdrachtgevers, architecten, constructeurs, aannemers, installatiebedrijven, leveranciers, beheerders en gebruikers. Ketensamenwerking is het coördineren van de activiteiten van de verschillende partijen ten behoeve van de optimalisatie van het gehele bouwproces. Dat vraagt niet alleen om kennis en inzicht in de verschillende rollen binnen de keten maar ook sociale vaardigheden zoals effectief communiceren en multidisciplinair samenwerken.
Digitalisering en automatisering
Digitalisering en automatisering in de bouw bestrijkt diverse domeinen zoals robotisering, digitalisering van ontwerp (BIM) en het digitaal vastleggen en uitwisselen van informatie (met behulp van BIM). Informatie wordt in toenemende mate digitaal verzameld, vastgelegd en uitgewisseld tussen ketenpartners en de overheid. Daarnaast biedt digitalisering nieuwe mogelijkheden voor het modelleren en visualiseren van gebouwen en processen. Digitalisering komt in de opleiding terug bij onderwerpen zoals bouwlogistiek, BIM en opname.
Renovatie en beheer
Renovatie is vaak een duurzamer alternatief dan sloop gevolgd door nieuwbouw. Renovatie, onderhoud en verduurzaming nemen aan belang toe. Naast nieuwbouw besteedt de opleiding expliciet aandacht aan het beheer en renovatie van bestaand vastgoed.
Kwaliteitszorg
De kwaliteitsborging neemt in belang toe. Dat komt bijvoorbeeld terug in de Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen (WKB), die op 1 januari 2024 is ingegaan. De opleiding neemt dit expliciet mee in het curriculum.
Lesprogramma
Leerjaar 1:
Periode 1/2: Initiëren en sturen, Bouwplaatswerkvoorbereiding
Periode 3: Ontwerpen, Duurzaamheid
Periode 4: Wet- en regelgeving, Monitoren, toetsen en evalueren
Periode 1 t/m 4: Professionele ontwikkeling
Leerjaar 2:
Periode 1 t/m 4: Bouwplaats - uitvoering
Periode 1/2: BIM
Periode 3/4: WKB, Monitoring, toetsen en evalueren
Periode 1 t/m 4: Professionele ontwikkeling
Studiebelasting
Wekelijks heb je één middag en avond les, en een dag waarop je praktijkopdrachten uitvoert op de werkplek. Daarbovenop heb je vier uur per week nodig voor zelfstudie.
Startdatum
2024/2025
Lesplaats(en) en tijden
de opleiding wordt aangeboden op de locatie Diemen van de BouwAcademie Amsterdam
Toelating
De opleiding Bouwkunde betreft een tweejarige hbo-opleiding op niveau vijf. Je hebt reeds een mbo-4 diploma Bouw op zak of werkt op dat niveau in de bouw en je wil je graag verder ontwikkelen. Je komt één dag in de week naar school en je werkt vier dagen in de bouwsector. De opleiding is praktijkgericht. Het onderwijs is zo ontwikkeld dat bij elke module gebruik wordt gemaakt van praktijkcasussen en -opdrachten.
Prijzen
Het collegegeld 2025/2026 voor de tweejarige opleiding Bouwkunde bedraagt € 4.945 per studiejaar. Houd daarnaast rekening met extra kosten voor boeken.
Jaarlijks passen we de tarieven aan op basis van prijsindexatie en kostenontwikkeling. Uiterlijk in de maand oktober communiceren we de nieuwe prijzen voor de opleiding voor volgend collegejaar.
Diploma / certificering
Na het succesvol afronden van de opleiding ontvangt de student het instellingsdiploma Bouwkunde van HBO Academy.
Let op, deze opleiding betreft een niet-geaccrediteerde opleiding. Voor deze opleiding loopt een intensief accreditatieproces via De Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) met als doel het realiseren van de graad Associate degree (Ad).
Beroepen
Na de opleiding Bouwkunde heb je volop carrièremogelijkheden. Welke kant jij op gaat, hangt af van je interesse, vaardigheden en ervaring. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag als:
- Assistent-uitvoerder
- BIM-coördinator
- Werkvoorbereider
- Junior-projectleider.
Verder leren
Na het behalen van de tweejarige opleiding Bouwkunde is doorstromen naar bijvoorbeeld de Bachelor-opleiding Bouwkunde mogelijk.
Wil je meer weten over de opleiding Bouwkunde? Ben je benieuwd of de studie bij je past of heb je nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op via onderstaand formulier. We adviseren je graag.