Duaal
Associate degree
2 jaar
September
HBO Academy, Dordrecht
HBO Academy, Hilversum
Over de opleiding
De functioneel beheerder zorgt voor het specificeren van de IT-diensten van een bedrijf, het initiëren en aansturen van de realisatie van deze diensten én het beheer van bedrijfsbrede informatie. Hij/zij vertaalt de behoefte van de gebruiker naar IT diensten die de IT beheerder vervolgens levert. De functioneel beheerder bevindt zich op het snijvlak van gebruiker en ICT.
De werkzaamheden van een functioneel beheerder omvatten o.a. het bewaken van de kwaliteit van de stamgegevens, het inventariseren van de wensen van de gebruikers, het bewaken van de afgesproken specificaties en het beschikbaar houden van de functionaliteit van de applicatie. Een functioneel beheerder is vaak het vak ingerold omdat deze de meeste ervaring had met het werken met een bepaalde applicatie. Met deze opleiding kan de specifieke kennis vergaard worden die nodig is om de mogelijkheden van de ICT te gebruiken om te voorzien in de behoefte van de gebruiker.
- De Associate degree opleding ICT Functioneel Beheer is een duale opleiding. Dit betekent dat je als student gedurende de schoolweken één dag per week naar school gaat en de andere dagen leert tijdens je werk.
- Een Ad (Associate Degree) is een volwaardige HBO opleiding. De nominale studieduur is twee jaar.
- De opleiding is bedoeld voor functioneel beheerders die al enige tijd werkzaam zijn in dit vak en die verdieping zoeken in hun werk.
- Vanuit het werkveld blijkt dat de behoefte aan een opleiding functioneel beheer groot is.
Opbouw modules
1. Inleiding IT, IS en IV
De eerste module biedt een introductie op de opleiding en legt de basisprincipes van IT (informatie technologie), IS (informatiesystemen) en IV (informatievoorziening) uit. Het doel is om studenten een solide basis en de relatie ertussen te geven in de fundamenten van IT, IS en IV die essentieel zijn voor verdere modules in de opleiding.
2. Requirements
Deze module richt zich op het verzamelen, analyseren, specificeren en valideren van gebruikers- en systeemrequirements (eisen en wensen) voor informatiesystemen. Het doel is om studenten te leren hoe ze de behoeften en verwachtingen van gebruikers kunnen vertalen naar duidelijke en haalbare specificaties die de basis vormen voor verdere systeemontwikkeling. Deze module is cruciaal omdat het de brug slaat tussen de gebruikers en de technische teams, en ervoor zorgt dat het eindproduct voldoet aan de verwachtingen van de stakeholders.
3. Ontwerpen
Ontwerpen richt zich op het ontwerpen en/of configureren van informatiesystemen door het realiseren van gebruikers- en systeemrequirements via hardware, software en netwerkinfrastructuur. Het doel is om de optimale oplossing voor de klant te identificeren en te beschrijven hoe deze wordt gerealiseerd. Deze module behandelt de verschillende stappen en technieken die nodig zijn om een informatiesysteem te ontwerpen, rekening houdend met de vastgestelde requirements, systeembeperkingen en domeinkennis.
4. Realiseren
Realiseren richt zich op de realisatiefase van informatiesystemen, waarbij de nadruk ligt op realiseren van een Proof of Concept of prototype gevolgd door de implementatie. Het doel is om studenten te leren hoe ze de juiste technologieën en hulpmiddelen kunnen selecteren en gebruiken om een IT-systeem of een deel daarvan te realiseren volgens de gedetailleerde ontwerpspecificaties en aaneengesloten manieren van het implementeren ervan in de organisatie. Deze module behandelt de verschillende stappen en technieken die nodig zijn om een informatiesysteem te realiseren en implementeren.
5. Testen
Testen richt zich op het testen van informatiesystemen om de kwaliteit en betrouwbaarheid te waarborgen. Studenten leren testmethoden en -technieken toepassen, zoals TMAP, om te controleren of systemen voldoen aan technische specificaties en gebruikersvereisten. De module behandelt testplanning, uitvoering, validatie, en documentatie van testresultaten. Belangrijke aspecten zijn het testen op technische specificaties, beoogd gebruik, foutvrijheid, en klantacceptatie. Specifieke testprofielen voor servicemanagement, softwareontwikkeling, en functioneel beheer worden ook behandeld, elk met hun eigen focus en methoden voor het testen van IT-systemen
6. Beheer en organisatie
Beheer en organisatie richt zich op het beheer en de exploitatie van IT-infrastructuur en softwareapplicaties, met een focus op continuïteit, stabiliteit en voortdurende verbetering. Studenten leren IT-beheerprocessen implementeren en optimaliseren met frameworks zoals ITIL, BiSL, en het V-model. De module behandelt beheer- en exploitatieprocessen, het gebruik van ITIL en BiSL, en de implementatie en optimalisatie van beheerprocessen. Daarnaast richt de module zich op de plaats van ICT in de organisatie, inclusief missie, visie, strategie, KPI's, ICT alignment, en SLA's. Specifieke beheerprofielen voor servicemanagement, softwareontwikkeling en functioneel beheer worden behandeld, elk met hun eigen focus en methoden voor het beheren van IT-systemen.
7. Afstudeerproject integraal
Afstudeer project integraal is de afsluitende module van de AD ICT Engineer opleiding, waarin studenten zelfstandig werken aan een ICT-project voor een bedrijf of instelling. De focus ligt op het toepassen van alle opgedane kennis en vaardigheden in een complexe situatie. Studenten werken planmatig, stellen projectplannen op, en realiseren prototypes. Begeleiding wordt geboden door docenten en praktijkopleiders, met regelmatige feedbackmomenten. Het eindproduct wordt gepresenteerd aan een beoordelingscommissie, waarbij studenten hun aanpak, resultaten en geleerde lessen toelichten, inclusief een live presentatie van het prototype.
8. Professionele vaardigheden en persoonlijke ontwikkeling (PPO) lj1
Professionele vaardigheden en persoonlijke ontwikkeling (PPO) lj1 vindt plaats in het eerste leerjaar en legt de basis voor de professionele en persoonlijke ontwikkeling van studenten. Dit begint met een TMA-assessment, waarmee studenten hun persoonlijke ambities en ontwikkelpunten identificeren. De module richt zich op het ontwikkelen van professionele vaardigheden en persoonlijke groei, waarbij zelfreflectie en feedback centraal staan.
9. Professionele vaardigheden en persoonlijke ontwikkeling (PPO) lj2
De persoonlijke ontwikkeling van studenten in de AD ICT opleiding gaat verder in leerjaar twee en omvat zelfreflectie, feedback, loopbaanplanning, en positionering in het werkveld. Studenten leren persoonlijke ambities en ontwikkelpunten te identificeren en hun kwaliteiten binnen het ICT-werkveld te positioneren. Professionele vaardigheden richten zich op toekomstgericht organiseren, onderzoekend vermogen, en doelgericht interacteren. Studenten leren omgevingsfactoren zoals duurzaamheid en ethiek in projecten te integreren, methodische aanpakken voor onderzoek toe te passen, en effectieve communicatie en samenwerking met stakeholders te onderhouden.
Studiebelasting
Omdat dit een duale opleiding is, krijg je de helft van je studiepunten door te leren op je werkplek. Bij een duale opleiding gaan we er nl. van uit dat je het meeste leert door gewoon je werk te doen. Daarnaast neem je mee wat je ziet en meemaakt op het werk. Gedurende schoolweken volg je iedere donderdag les van 15.00 tot 21.00 uur. Tevens ben je nog ongeveer 10 uur per week bezig met zelfstudie. Hieronder valt ook de tijd die je nodig hebt voor het behalen van de externe certificaten.
Startdatum en lesdagen
De opleiding start in september 2025. De lessen vinden wekelijks plaats in Dordrecht. Je gaat een middag en avond in de week naar school. De lestijden zijn van 15:00 - 21:00 uur.
We bieden deze opleiding ook aan op onze locatie in Hilversum. De exacte lesdag en lestijd op deze locatie wordt nog bepaald.
Toelatingseisen
MBO4, overgangsbewijs naar HAVO4/VWO4 of 21+toets. Daarnaast moet de student beschikken over een relevante werkplek.
Prijzen
Het collegegeld 2025/2026 voor de opleiding bedraagt € 5.615. Houd rekening met een gemiddeld bedrag aan leermiddelen van ca € 520 per jaar.
Jaarlijks passen we de tarieven aan op basis van prijsindexatie en kostenontwikkeling.
Ook als je particulier onderwijs volgt kun je recht hebben op studiefinanciering. Kijk voor de mogelijkheden op DUO - studiefinanciering. Heb je geen recht op studiefinanciering, dan kom je wellicht in aanmerking voor het levenlanglerenkrediet van de overheid.
Subsidies
Studenten op een duale opleiding hebben mogelijk recht op studiefinanciering of levenlanglerenkrediet. De werkgever heeft recht op subsidie voor een levenlanglerenkrediet en mogelijk ook op de subsidieregeling Praktijkleren.
Diploma/certificering
Na het positief afronden van de modules van de opleiding ontvang je het diploma Ad ICT Engineer – Functioneel beheer.
Eventuele vervolgstudie
Met het diploma Ad ICT Engineer Functioneel beheer kan je doorstromen naar de HBO Bachelor Informatica specialisatie functioneel beheer, de HBO Bachelor Business IT & Management specialisatie Functioneel beheer of de HBO Bachelor Bedrijfskundige Informatica.
Open dagen
Bekijk hier onze open dagen.
We organiseren ook geregeld inspiratiebijeenkomsten, klik hier voor meer informatie.
Aanvraag oriënterend gesprek
Wil je meer weten over de mogelijkheden? Vul dan onderstaand formulier in.
Aanmelden?
Aanmelden kan via de oranje button 'aanmelden'. Als je aan de gestelde voorwaarden voldoet kunnen we na de intake je aanmelding omzetten in een inschrijving.