Voltijd
Cursus
4 weken
Juni
MBO College Centrum, Amsterdam
Over de opleiding
Mis je praktijkervaring in de keuken, maar wil je wél starten met de associate degree Culinary Professional? In dit intensieve vierweekse voortraject leer je de basis van het koken op professioneel niveau. Je gaat vier dagen per week naar school en je gaat aan de slag in een professionele keuken. Je ontwikkelt de vaardigheden die je nodig hebt om succesvol te starten met de opleiding.
Het voortraject Culinary Professional (pre-associate degree) is ontwikkeld voor studenten die willen doorstromen naar de associate degree Culinary Professional, maar nog onvoldoende keukenervaring hebben.
Het is een praktijkgerichte opleiding. In dit voortraject ontwikkelt stap voor stap de essentiële kook- en snijtechnieken die nodig zijn om in een professionele keuken te werken. Je maakt kennis met de manier waarop een echte keuken is georganiseerd, leert hoe je gerechten plant en voorbereid. Ondertussen oefen je met een mix van basis- én gevorderde kooktechnieken, zodat je comfortabel en met vertrouwen achter het fornuis staat.
Het doel? Dat is eenvoudig: je vaardigheden uitbreiden en je een stevige basis geven, zodat je straks ontspannen en goed voorbereid kunt starten aan de associate degree zonder toelatingstest! Als je actief meedoet en de vier weken afrondt, kun je daarna direct doorstromen naar de associate degree Culinary Professional 2026–2027. We begeleiden je daarin graag, zodat jij soepel kunt doorgroeien naar het volgende niveau.
Voor wie bedoeld
Dit voortraject is ideaal voor jou als je:
- wilt starten met de associate degree Culinary Professional,
- maar onvoldoende aantoonbare ervaring hebt in een professionele restaurantkeuken.
Specifiek geschikt voor: havisten, vwo’ers, mbo-4 studenten en werkenden die een stap willen zetten richting een culinaire carrière en een hbo-opleiding koken.
Duur opleiding
Het voortraject vier weken, verdeeld over twee blokken van telkens twee weken. Bekijk bij het onderdeel 'Praktische informatie' de startdata.
Wat anderen zeggen
Deelnemers ervaren dit voortraject als dé opstap naar een professionele keuken en een succesvolle start van de associate degree opleiding Culinary Professional.
Vorm van de opleding
Tijdens het voortraject leer je vooral in de praktijk: je werkt dagelijks in een professionele keuken waar je de technieken direct toepast. De lessen worden aangevuld met een paar korte theorieopdrachten, zodat je begrijpt waarom je bepaalde handelingen uitvoert.
Het voortraject vier weken, verdeeld over twee blokken van telkens twee weken. Je volgt vier dagen per week les, van maandag tot en met donderdag, telkens van 10:00 tot 16:00 uur. We verwachten dat je erbij bent en proactief bent, omdat je in de keuken vooral leert door te doen en door samen te werken.
Blok 1: 29 juni t/m 10 juli 2026
Blok 2: 31 augustus t/m 11 september 2026
Wat ga je leren?
Het programma is opgebouwd vanuit de basis, zodat je stevig en met vertrouwen leert werken in de professionele keuken. In de eerste weken oefen je verschillende snijtechnieken, je leert fileren en je maakt producten schoon zodat ze klaar zijn voor gebruik. Alle belangrijke kooktechnieken komen aan bod, zoals bakken, braden, grillen, ovenbereidingen en blancheren.
Naarmate je meer vaardigheid opdoet, ga je aan de slag met uitdagendere onderdelen. Denk aan het bereiden van kreeft, het maken van een perfecte risotto en het uitbenen van gevogelte en vlees. Je maakt bovendien kennis met het keukenjargon en krijgt inzicht in hoe je overzicht houdt tijdens het koken: van het plannen van gerechten tot het inschatten van hoeveelheden en het plaatsen en caluleren van bestellingen. Ook leer je de basis van het draaien van een partie, bijvoorbeeld aan de warme of koude kant van de keuken, en krijg je een eerste indruk van patisserie.
Tijdens het hele traject nemen we je stap voor stap mee. Je leert niet alleen nieuwe technieken, maar ook hoe je efficiënt werkt, samenwerkt en steeds meer zelfstandig je plek in de keuken inneemt.
Studiebelasting
De studiebelasting bestaat vooral uit praktijklessen van 10:00 tot 16:00 uur, waarin je dagelijks actief meewerkt in de keuken. Af en toe krijg je een kleine theorieopdracht ter ondersteuning, maar het meeste leer je door te doen.
Startdatum, lesdagen en locatie
Blok 1: 30 juni t/m 10 juli 2026
Blok 2: 25 augustus t/m 4 september 2026
De lessen vinden plaats op de locatie van:
MBO College Centrum
Elandstraat 175
1016 SB Amsterdam
De lessen worden gegeven op maandag t/m donderdag. Lestijden: 10:00 – 16:00 uur
Houd er rekening mee dat de locatie en lesdagen nog kunnen wijzigen. We doen ons best om deze zo snel mogelijk definitief te bevestigen.
Toelating
Volledige deelname aan dit voortraject geeft directe toelating tot de associate degree Culinary Professional 2026-2027. Je hoeft geen aparte toelatingstest te doen. Uiteraard verwachten we van jou een proactieve houding en aanwezigheid, omdat je in de keuken vooral leert door te doen en samen te werken.
Prijzen
Indien je voor dit voortraject kiest, dan kies je voor het gehele traject. Het betreft dus een aanmelding voor zowel dit voortraject áls voor de tweejarige associate degree opleiding. De kosten voor deelname betreffen totaal € 5.400, bestaande uit € 750 voor deelname aan de cursus en € 4.650 collegegeld voor collegejaar 2026-2027.
Vragen over betaling? Mail naar studentenadministratie@hbo-academy.nl.
Subsidies
Voor het voortraject zijn geen subsidies beschikbaar. Voor de associate degree Culinary Professional mogelijk wel. Kijk daarvoor op de opleidingspagina van de associate degree Culinary Professional onder ‘praktische informatie’.
Belangrijke aanvullende informatie
- Het voortraject gaat door bij voldoende aanmeldingen. Daarover ontvang je maximaal 7 dagen voor aanvang bericht.
- Het is niet mogelijk om het voortraject als losse module te volgen.
- Aanmelding voor het voortraject betekent directe inschrijving voor de associate degree opleiding Culinary Professional 2026–2027
- De associate degree opleiding Culinary Professional gaat door bij voldoende aanmeldingen. Het streven is om begin juni daarover te berichten.
Kwaliteit
Bij ons krijg je les van vakdocenten, verbonden aan het MBO College Centrum van het ROC van Amsterdam - Flevoland.
Verder leren
Na het voortraject stroom je, bij voldoende deelnemers, direct in bij de associate degree opleiding. Je hoeft hiervoor geen aparte toelating te doen. Wat je na de associate degree Culinary Professional kunt doen, kun je terugvinden op de opleidingspagina onder het kopje ‘Na de opleiding’.
Resultaat
Na goed afsluiten van het voortraject een directe instroom in de associate degree Culinary Professional.
Open dag
Bekijk hier onze open dagen. Wil je meer weten over dit voortraject of de doorstroom naar de associate degree Culinary Professional? Bezoek dan onze open dag.
Vragen?
Mail deze naar info@hbo-academy.nl.
Aanmelden
Je kunt je inschrijven voor dit voortraject door onderstaand formulier in te vullen. We nemen daarna contact met je op.
