- Deeltijd
- Post-hbo
- < 1 jaar
- September
- HBO Academy, Dordrecht
Over de opleiding
In heel veel beroepen speelt begeleiding bij verlies en de impact van verlies een grote rol. Een opleiding over het essentiële proces van verlies en de daarop volgende verwerking voorziet in een belangrijke vraag. Daarmee levert de opleiding een wezenlijke bijdrage aan iedere beroepsbeoefenaar die psychosociale hulp biedt.
Samenwerking met Dearly
HBO Academy is voor deze opleiding een samenwerking aangegaan met Dearly. Dearly is een sociale onderneming die ernaar streeft verlies en rouw te normaliseren en meer sociaal bewustzijn te creëren om als samenleving de overgang te maken naar een caring community. Dit doen ze voor mensen die rouwen en voor hun sociale omgeving door preventieve maatregelen en ondersteuning te bieden aan bedrijven, onderwijs en op indiviueel niveau. Meer informatie over Dearly is te vinden op de website: https://wearedearly.nl.
Voor wie bedoeld?
Voor professionals in zorg en dienstverlening die psycho-sociale zorg bieden.
Domeinen van werk: Jeugdhulpverlening, ouderenzorg, onderwijs, palliatieve zorg of gezinszorg. Professionals die werkzaam zijn als maatschappelijk werker, huisarts ondersteuner, coach, psychiatrisch verpleegkundige, psycholoog en HRM-functionaris.
Wat anderen zeggen
“De opleiding Verlieskunde van HBO Academy leidt verliesbegeleiders op door hun eigen coping strategiëen te combineren met verhelderende en verdiepende literatuur en begeleidingsmethodieken. Dit levert een goed gevulde gereedschapskist op om in de praktijk mee te kunnen werken. Ik heb dit kunnen meenemen in mijn werk als coach en verliesbegeleider.” Esther van de Pas / Coach/Verlieskundige www.segja.nl
"Hoe ongelooflijk bijzonder is het als leren en ontwikkelen helemaal aansluiten bij je persoonlijke interesse en werk. Voor mij was vorig jaar de keuze voor de opleiding Verlieskunde een puzzelstukje dat op zijn plek viel. Het persoonlijke verloop van rouw en het verschil per persoon in het omgaan met levensloopverliezen, waaronder bijvoorbeeld werk, scheiding en tegenslag, hebben mij altijd enorm geboeid.
De warme, open en oprecht geïnteresseerde persoonlijkheid van Stéphanie en haar omvangrijke ervaring met het onderwerp Verlies in al zijn vormen en uitingsvormen, geven mij veel persoonlijke inzichten, groei en praktisch toepasbare kennis. Het integreren van deze kennis en ervaring in mijn werk als assessmentpsycholoog en (loopbaan)coach, geeft mij daarnaast veel energie en verrijking bij mijn impact en ondersteuning als adviseur. Kortom een (leer)reis met een heel bijzondere reisleider, een hele fijne groep en wat mij betreft nog vele mooie excursies!”.
Jannette Koppenjan, deelnemer en Senior Consultant LTP.
“Verlies van gezondheid en werk zijn mij vanuit mijn werkveld niet onbekend. Werk wat je met hart en ziel deed, maar doordat je een chronische aandoening hebt bent kwijtgeraakt, is het soort klanten welke ik dagelijks in de spreekkamer tegenover mij heb.
De opleiding Verlieskunde geeft je een brede inkijk in alles wat er mee doet bij verlies, zowel docent als leerling zijn hierbij actief als “instrument”. Het geeft het mij een bredere kijk op alles wat met verlies en verandering te maken heeft en helpt mij klanten door middel van erkenning te geven aan dat wat zij zijn kwijt geraakt passend advies te geven bij hun re integratieproces.
Als Adviseur Werk bij uitkeringsinstantie UWV geeft het mij een aanvulling op mijn ervaring, maar vooral een verrijkende verdieping bij de uitvoering van mijn werk.”.
Mirjam Roovers-van der Wal, UWV Werkbedrijf Breda
Studieprogramma
Kundig: ’Inzicht in verlieskunde’. Door zicht te krijgen op de dynamiek en het proces van verlies en rouw komt men effectiever tot de kern van de problematiek van de cliënt.
Vaardig: ‘Methodisch werken en toepassen’. De begeleidingsvaardigheid wordt versterkt door kennis te maken met verschillende methodieken en daarin te trainen.
De adviesvaardigheid wordt vergroot door inzicht te krijgen in de plaats van het individu in de organisatie en zijn, haar omgeving.
- De context van het vak verlieskunde: systemisch, contextueel, cognitief en holistisch.
- Methodisch leren begeleiden: intake, plan, begeleidingsvormen en vaardigheden.
- Individu in groter geheel: inzicht en vaardigheid in adviseren van organisaties rondom transitie en verzuim en belang van individu in groter geheel kunnen behartigen.
Het programma is als volgt opgebouwd
Er zijn 11 blokken. Ieder blok kent een groepsbijeenkomst en de eerste 9 blokken kennen naast een bijeenkomst tevens een e-learning component die u in eigen tijd en omgeving doorloopt.
Blok 1 Kennismaking
We maken kennis met elkaar en onze ervaringen op gebied van verlies en rouw.
Teven introductie van enkele basisbegrippen uit de verlies-rouwwereld.
Blok 2 Verliesmodellen
We nemen kennis van de verschillende verliesmodellen uit de literatuur en de toepassing daarvan.
Blok 3 Rituelen en betekenisgeving
Rouw stopt nooit. We geven met het verlies betekenis aan ons leven. Rituelen kunnen daarbij helpen.
Blok 4 Dynamiek van Verlies
Verlies raakt de gehele mens. We gaan vanuit deze holistische visie in op de verschillende menselijke aspecten.
Blok 5 Methoden en technieken I
We kijken met compassie naar de mens en zijn verlies en kijken wat steunen voor hem is.
Blok 6 Methoden en technieken II
We nemen kennis van de verschillende verlies-rouw technieken en passen die toe en gaan er mee oefenen.
Blok 7 Systemisch werken
Rouwen doe je nooit alleen, maar altijd met mensen om je heen. Inzicht in verlies in het systeem.
Blok 8 Complexe rouw
Wat kun je doen als een rouwproces vast loopt?
Blok 9 Integratie
Je eigen ervaringen, de opgedane kennis en je handelen brengen we in verbinding met elkaar.
Blok 10 Terugblik
Terugblik op theorie en methoden van de opleiding.
Blok 11 Presentatie
Laat zien wie je bent en je ontwikkeling.
Docent
Stéphanie Beijnes is rouw-verlies expert. Zij heeft een ruimte werkervaring in het begeleiden individuen en teams bij verlies, rouw en verandering. Is zelf ervaringsdeskundige en heeft eigen methode het Kompas ontwikkeld. Stéphanie voert als kerndocente de opleiding Verlieskunde uit.
Studiebelasting
De opleiding is zo opgezet dat u deze kunt volgen in combinatie met uw baan. De studiebelasting bedraagt in totaal ca. 340 uur. Dit is inclusief de lesbijeenkomsten.
Toetsing
Tijdens de opleiding doet u een aantal opdrachten en u sluit af met een het schrijven van een eindopdracht.
Startdatum, lesdag en tijden
De opleiding start op vrijdag 20 september 2024 van 09.30 tot 16.30 uur. 11 lesbijeenkomsten zijn op een vrijdag en 9 lesmodules via e-learning, intervisie en individuele voortgangsgesprekken. De duur van de opleiding is circa 1 jaar.
Prijzen
De prijs voor de opleiding bedraagt € 4.150. Dit bedrag is inclusief toegang tot het e-learning platform, begeleiding en toetsing. Houd daarnaast rekening met een bedrag van ca € 360 voor literatuur.
Jaarlijks passen we de tarieven aan op basis van prijsindexatie en kostenontwikkeling. In oktober communiceren we naar onze huidige studenten de nieuwe prijzen voor de opleiding voor volgend studiejaar.
Betaling in één keer of in termijnen
Je hebt de keuze om de factuur in één keer te betalen of in vier termijnen. Je ontvangt, doorgaans voor de start van de opleiding, één factuur met daarop het totaalbedrag in 4 gelijke termijnen vermeld. Wil je in vier termijnen betalen, dan dien je per termijn het deelbedrag aan ons over de maken. Bij aanvang collegejaar dien je in ieder geval een termijn te betalen, of bij aanvang van collegejaar, het gehele bedrag in één keer.
Kwaliteit
Als u een post-hbo opleiding doet bij HBO Drechtsteden is het prettig te weten wat we van elkaar mogen verwachten. Onder meer over kwaliteit en klanttevredenheid, toetsing en herkansingsmogelijkheden. Op deze pagina leest u enkele documenten die u daarover toelichting geven.
Resultaat
Na afronding van de opleiding heeft de student zich een persoonlijke visie op en context van verlieskunde vanuit verschillend modellen eigen gemaakt. Zij/hij kent de theorieën rondom Verlieskunde, stevig gefundeerde kennis van theorievorming rond Verlieskunde.
Begeleidingsvaardigheid; onderdeel van de opleiding is een vaardigheidstraining. U bent in staat tot het voeren begeleidingsgesprekken bij verlies. U bent in staat een begeleidingsdoel en -plan te maken. U bent instaat verschillende methodieken en de eigen ervaring in te zetten. En hanteert overdracht en tegenoverdracht competent. U hebt zicht op het individu in groter geheel en bent in staat advies te geven.
Diploma / certificering
Na succesvolle afronding van de opleiding ontvangt u het post-hbo diploma Verlieskunde.
Accreditatiepunten
Registerplein. De opleiding is geaccrediteerd door Registerplein en levert voor diverse beroepsgroepen accreditatiepunten.
Het aantal registerpunten is 340. Naar Accreditatie Registerplein.
NVvPO. De opleiding is geaccrediteerd voor nacholing praktijkondersteuners door de Nederlandse Vereniging van Praktijkondersteuners. Het aantal registerpunten is 12. Naar accreditatie NVvPO.
POH-GGZ. De opleiding is geaccrediteerd door de landelijke vereniging voor nascholing praktijkondersteuners. Het aantal registerpunten is 30. Naar accreditatie POH-GGZ .
Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessional
Geriatrie-Gerontologie - Kwaliteitsregister V&V- Oncologie- Palliatieve Zorg
Het aantal registerpunten is 66 voor geaccrediteerde deskundigheidsbevordering voor geregistreerde professionals.Naar register V&VN.
Accreditatiebureau Verpleegkundig Specialisten Register
Verpleegkundig specialist acute zorg bij somatische aandoeningen - Verpleegkundig specialist chronische zorg bij somatische aandoeningen - Verpleegkundig specialist geestelijke gezondheidszorg - Verpleegkundig specialist intensieve zorg bij somatische aandoeningen - Verpleegkundig specialist preventieve zorg bij somatische aandoeningen - Verpleegkundig specialist Algemene Gezondheidszorg (AGZ).
Het aantal registerpunten is 66 voor geaccrediteerde deskundigheidsbevordering voor geregistreerde professionals. Naar register V&VN.
Open dagen
Bekijk hier onze open dagen.
Aanvraag oriënterend of intakegesprek
Heeft u belangstelling in de opleiding? Dan nodigen we u graag uit voor een gesprek. We bespreken wederzijds de verwachtingen binnen de opleiding en de aansluiting tot uw huidig of toekomstig werkveld. Als u specifieke leervragen heeft bespreken we die ook. Met dit gesprek kunt u nog beter beeld krijgen van hetgeen de opleiding vraagt en biedt.
Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op. Uiteraard bent u ook welkom op een van onze open dagen.