Deeltijd
< 1 jaar
September
HBO Academy, Dordrecht
Over de opleiding
Zorginstellingen (in de Care) zijn verantwoordelijk voor zorgverlening aan cliënten in een omgeving die continu aan veranderingen onderhevig is. Veranderingen op zorginhoudelijk gebied, maar ook veranderingen op zorgadministratief gebied, ingegeven door beleidsmatige ontwikkelingen. In die omgeving vormt het op orde hebben van de registratief administratieve processen een zeer belangrijk aandachtsgebied. Belangrijk voor het optimaal functioneren van de administratieve processen zijn medewerkers die beschikken over de juiste kennis en vaardigheden. De post-hbo opleiding Zorgadministratie onderscheidt zich door zich specifiek te richten op nieuwe kennis die nodig is om het primaire proces vanuit registratief en ook financieel administratief perspectief mogelijk te maken. In deze opleiding maken we gebruik van e-learning gecombineerd met een vijftal bijeenkomsten (blended learning). Door deze combinatie bieden we veel flexibiliteit en besparing van tijd.
Deze opleiding op hbo-niveua geeft kennis en inzicht in het registratieve zorgproces. Van zorginkoop tot zorgverantwoording. Het geeft inzicht in zowel de interne als externe omgeving waarin zorginstellingen en met name de ondersteunende diensten opereren. De student ontwikkelt zijn/haar inzicht en kennis over de geldende wet- en regelgeving en hoe deze te vertalen naar de basis registratieve/administratieve vastlegging en het interne en externe verantwoordingsproces.
De opleiding geeft antwoord op de meest voorkomende vragen uit het werkveld m.b.t.
• Registratieve vraagstukken;
• Verantwoordingseisen, zowel in- als extern;
• Aandachtspunten bij het contracteren van de verschillende debiteuren/leverancier
Opleidingsniveau
In de opleiding werken we nauw samen met de organisatie ‘Kei Experts in de zorg’. Daarmee is de aansluiting op de praktijk maximaal gewaarborgd en spelen wij continu in op ontwikkelingen.
Studenten krijgen namens de opleiding het aspirant lidmaatschap van het Register Gekwalificeerd Zorgadministrateur (RGZ). Dit register wordt beheert door de SRFA.
Voor wie bedoeld
Medewerkers bij de zorginstellingen die zich bezighouden met de administratieve organisatie ter ondersteuning van het primaire zorgproces. Een brede doelgroep: Teamleiders zorg, medewerkers zorg- cliëntenadministratie, declaratiemedewerkers, controllers; allen die betrokken zijn bij het registratieproces van de zorg of daarmee willen of moeten werken. De opleiding is bedoeld voor met een aantoonbaar hbo denk- en werkniveau of afgeronde hbo-opleiding. Werkervaring met een cliënt- en/of zorgadministratie is een pré.
Heeft u een andere achtergrond en wilt u bespreken of u daarmee ook toelaatbaar bent tot de opleiding, neemt u dan contact met Peter Baldé, per mail pbalde@hbodrechtsteden.nl of telefonisch 06-83673457.
Wat anderen zeggen
"Werk jij ook al een aantal jaar bij jou organisatie op de afdeling cliëntenadministratie? Heb je wel de kennis, maar mis je wel de erkenning? Dan is de opleiding Post- hbo Zorgadministratie een echte aanrader! In deze opleiding leer je breder kijken dan alleen cliëntadministratie, ook de processen er om heen passeren de revue. Hoewel ik hier zelf al wel veel van wist uit ervaring, was het verhelderend en ontdekte ik de eigen invulling die onze organisatie aan bepaalde facetten heeft gegeven.
De lesstof is goed toegankelijk en al jouw kennis en ervaring komt samen in de eindopdracht, waarin je werkt aan een oplossing voor een probleemstelling binnen je eigen organisatie. Zo heb ik voor mijn organisatie een onderwerp uitgediept en een doelstelling geformuleerd, waar we nu al direct mee aan de slag zijn gegaan. Zo is onze organisatie er beter van geworden en heb ik het post-hbo diploma als erkenning van mijn kennis en ervaring behaald”.
Marcelus Oostdijk, Stichting Zorg Adullam
"Na wat jaren gewerkt te hebben op een zorgadministratie, ben ik op zoek gegaan naar een passende post Hbo-opleiding. De duur van deze opleiding paste perfect in mijn drukke privéleven. Tijdens de opleiding heb ik een aantal fijne medestudenten kunnen ontmoeten en samen hebben we onze ervaringen kunnen delen. Veel situaties spraken ter verbeelding en we hebben goed kunnen sparren over het oplossen van enkele problemen.
De lessen werden gegeven door verschillende docenten met verschillende specialistische kennis en ervaring uit het werkveld van zorgadministratie, management en control. Wanneer je vragen hebt, kun je deze docenten ook gemakkelijk benaderen, bijvoorbeeld als je vastloopt met een opdracht. Zij kunnen je dan altijd van advies voorzien.
Alhoewel ik afgestudeerd ben en mijn diploma heb behaald, kon ik niet aanwezig zijn bij de uitreiking, maar ik heb gezien dat ze ondanks Corona toch een leuke samenkomst hebben georganiseerd. Het was een leuke ervaring, heb veel aan de opleiding gehad en kan hierdoor mijn kennis beter toepassen in mijn huidige werkzaamheden".
Erik van Oeffelen, Zorgadministratief consulent LZ Ggz bij Reinier van Arkel
Studieprogramma
De opleiding is opgebouwd uit een vijftal thema's. Ieder thema bestaat uit een lesbijeenkomst en een aantal e-learning onderdelen.
1. Het Zorgveld
In deze module gaan we in op de omgeving waarin zorginstellingen opereren en gegevensuitwisseling, het dataverkeer. Met welke partijen moeten de zorginstellingen rekening houden? Beleidsnotities en inkoopbeleid en geldende wet- en regelgeving waarbinnen er geopereerd moet worden. Dat is soms een spanningsveld. Doel van deze module is inzichtelijk te maken dat naast de interne omgeving tegelijk rekening gehouden moet worden met de externe omgeving bij het inrichten van de zorgadministratie.
Aan de orde komen rollen, taken en verantwoordelijkheden van instanties als Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), Ministerie van VWS, CAK en SVB.
We schenken aandacht aan de geldende wet- en regelgeving
• Wet langdurige zorg (Wlz)
• Wet maatschappelijke ondersteuning (wmo)
• Jeugdwet (JW)
• Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ)
• Zorgverzekeringswet (Zvw)
• Justitie (als financier van de justitieel opgelegde zorg)
• Persoonsgebonden budget (Pgb)
In dit college schenken we aandacht aan de problematiek binnen de meeste zorginstellingen. Denk hierbij aan zaken als ontbreken van duidelijke processchema's, geen duidelijke taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden (TBV), in het kader van de AVG een autorisatiematrix gebaseerd op basis van individuelen in plaats van op functies. We gaan ook in op de interne communicatie en hoe deze te optimaliseren.
2. Relatie finance, control en zorgadministratie
We zien een ontwikkeling van zorgadministratie naar zorgcontrol. Registratie vindt meer en meer plaats aan de bron. Hoe stemmen we de verschillende processen op elkaar af en zorgen we ervoor dat deze in lijn zijn met elkaar? Inrichting van het Elektronisch Cliënten Dossier (ECD). Het inkoopbeleid in relatie tot de inrichting van het ECD. Welke informatie is voor de inrichting ervan essentieel? Denk bijvoorbeeld aan PGB financiering, Zvw maar ook aan hoofd- en onderaannemerschap. Wie is verantwoordelijk voor de geleverde zorg en hoe wordt dat gecontroleerd en gedeclareerd?
In deze module gaat het om de relatie finance, control en zorgadministratie. We gaan in op de verantwoordingseisen die gesteld moeten worden aan de diverse contractpartijen (partijen waarmee zorginstellingen overeenkomsten gesloten hebben). Wat is hoofd- en onderaannemerschap? Inzicht in de inhoud van deze overeenkomsten is essentieel om te bepalen welke eisen er aan de informatie gesteld worden van de contractpartijen.
We verdiepen ons in de rol van de zorgadministratie in het interne controle proces bij het ondersteunen van de primaire zorg in het registreren in het ECD.
3. Processen in de zorg en lean werken
In deze module gaan we verder in op het zorgproces en we breiden dit uit met een korte introductie in de lean methodiek. Wat is lean werken? Wat is de achtergrond en het ontstaan van deze methodiek? En de belangrijkste vraag: Op welke wijze kan de lean methodiek een bijdrage leveren aan het (continu) optimaliseren van het proces van zorgadministratie binnen uw organisatie? We gaan in op deze vragen en de nemen stappen om lean te introduceren of verder te ontwikkelen.
Aan bod komen onderwerpen als
• Het organiseren van een Brown paper sessie;
• Zelfsturende teams;
• Het bepalen van de registratie eisen, het verwerken van mutaties en de aandachtspunten daarbij;
• De diverse uit te voeren controle maatregelen en het declaratie en facturatieproces.
4. Verandermanagement in relatie tot declaratie en facturatie
Verandermanagement. Van taakgericht naar resultaatgericht werken betekent voor velen een ingrijpende verandering. Hoe richt ik taken, bevoegdheden en veranderlijkheden in? Wat is het effect van mijn handelen op de rest van het registratieve- en verantwoordingsproces? We definiëren het begrip proceseigenaar. En wat levert dit op voor de organisatie? We bespreken ook alle stappen in het verandertraject.
Het declaratie- en facturatieproces wordt uitgebreid behandeld en besproken. We gaan in op het berichtenverkeer, de keuze van declaratie of facturatie van geleverde zorg inclusief de verschillen hiertussen en de voor- en nadelen. We behandelen de verschillende manieren waarop er gedeclareerd kan of moet worden. Ook het verwerken en analyseren van de retourinformatie in de zorgadministratie komt aan de orde samen met de verantwoordingseisen en de daarbij behorende aandachtsgebieden.
5. Interne beheersing (Control en interne controle)
In dit thema gaat het om het de Administratieve Organisatie (AO), het begrip control en het interne controleplan dat binnen organisaties wordt toegepast. We gaan in op implementatie van het controleplan en bepalen van de steekproef. De volgende onderwerpen komen uitgebreid aan bod:
• Primaire vastlegging;
• Secundaire vastlegging;
• Dossier controle;
• Risico management;
• Accountantscontrole en eindverantwoording naar gemeenten.
We passen hier de Plan Do Check Act Cyclus (PDCA) toe die gedurende de gehele opleiding de basis vormt voor realisatie van alle (deel) processen. We verstrekken een handleiding voor het opstellen van een intern controleplan.
Docenten
Onze docenten zijn specialisten uit het werkveld die veel ervaring hebben bij uiteenlopende organisaties in zorgadministratieve functies. In de opleiding werken we nauw samen met de organisatie ‘Kei Experts in de zorg’. Daarmee is de aansluiting op de praktijk maximaal gewaarborgd en spelen wij continu in op ontwikkelingen.
Studiebelasting
De totale studiebelasting bedraagt ca. 84 uur.
Toetsmomenten
De opleiding kent verschillende toetsmomenten in de vorm van opdrachten. Deze toetsen vinden plaats gedurende de opleiding. De toetsen zijn bedoeld om uw kennis en inzicht en toepassingsbekwaamheid te beoordelen. Met deze opdrachten vult u een persoonlijk portfolio. Door het realiseren van een kwalitatief voldoende beoordeeld portfolio voldoet u aan de gestelde eisen.
Startdatum, lesdag en tijden
De opleiding start op maandag 29 januari 2024 van 13.30 - 16.30 uur. Tevens start de opleiding in september 2024. De duur van de opleiding is circa 6 maanden.
Prijzen
De prijs voor de opleiding bedraagt € 3.275. Dit bedrag is inclusief lesmateriaal, toegang e-learning platform en toetsing.
HBO Academy verzorgt onbekostigde opleidingen. Jaarlijks passen we de tarieven aan op basis van prijsindexatie en kostenontwikkeling. In oktober communiceren we naar onze huidige studenten de nieuwe prijzen voor de opleiding voor volgend studiejaar.
Betaling in één keer of in termijnen
Je hebt de keuze om de factuur in één keer te betalen of in vier termijnen. Je ontvangt, doorgaans voor de start van de opleiding, één factuur met daarop het totaalbedrag in 4 gelijke termijnen vermeld. Wil je in vier termijnen betalen, dan dien je per termijn het deelbedrag aan ons over de maken. Bij aanvang collegejaar dien je in ieder geval een termijn te betalen, of bij aanvang van collegejaar, het gehele bedrag in één keer.
Subsidies
Scholingsfonds 010
Rotterdammers die zich willen omscholen, herscholen of bijscholen naar werk waar veel vraag naar is, kunnen met de Rotterdamse scholingsvoucher voor maximaal € 2.500 een vergoeding krijgen. Kijk voor meer informatie op https://www.rotterdam.nl/scholingsvouchers
Kwaliteit
Als u een post-hbo opleiding doet bij HBO Drechtsteden is het prettig te weten wat we van elkaar mogen verwachten. Onder meer over kwaliteit en klanttevredenheid, toetsing en herkansingsmogelijkheden. Op deze pagina leest u enkele documenten die u daarover toelichting geven.
Studenten krijgen namens de opleiding het aspirant lidmaatschap van het Register Gekwalificeerd Zorgadministrateur (RGZ). Dit register wordt beheert door de SRFA.
Resultaat
U heeft aan het eind van de opleiding voldoende kennis van het administratieve proces, de specifieke wet- en regelgeving en daarbij geldende eisen. U bent in staat om binnen de eigen organisatie verbeteringen te constateren en op een gestructureerde wijze aan te pakken.
Na afloop van de opleiding
• Kent u de belangrijkste spelers in de zorgmarkt en de relatie tussen de diverse in- en externe partijen voor een zorgorganisatie;
• Heeft u kennis van de geldende wet- en regelgeving en weet u deze te vertalen naar de praktijk;
• Heeft u toe te passen kennis van het zorgproces, met name van het ondersteunende registrerende proces;
• Kent u de diverse taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden (TVB's) in het proces en de scheiding tussen deze TVB’s (essentieel voor de AVG);
• Kent u de verantwoordingseisen in de zorg (het accountantsprotocol en accountantscontrole) en de aandachtspunten bij het declareren, factureren en/of verwerken van retourinformatie (externe verantwoording);
• Kunt u een bijdrage leveren aan het optimaliseren van het ondersteunende proces middels ''Lean''. Tevens bent u in staat om een Brown paper sessie te organiseren.
Diploma/certificering
Nadat voldaan is aan alle opdrachten en deze met een voldoende zijn beoordeeld, heeft de student de opleiding met succes afgerond. U ontvangt het post-hbo diploma ‘’Zorgadministratie’’.
Open dagen
Bekijk hier onze open dagen.
Aanvraag oriënterend of intakegesprek
Heeft u belangstelling in de opleiding? Dan nodigen we u graag uit voor een gesprek. We bespreken wederzijds de verwachtingen binnen de opleiding en de aansluiting tot uw huidig of toekomstig werkveld. Als u specifieke leervragen heeft bespreken we die ook. Met dit gesprek kunt u nog beter beeld krijgen van hetgeen de opleiding vraagt en biedt. Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op. Uiteraard bent u ook welkom op een van onze open dagen.
Rechtstreeks bellen of mailen kan ook!
Het is natuurlijk ook mogelijk om telefonisch of per mail contact te leggen en uw vragen direct te stellen aan opleidingsmanager Peter Baldé. Telefoonnummer: 06 83 67 34 57 | Mailadres: pbalde@hbo-academy.nl