voorheen HBO Drechtsteden
voorheen HBO Drechtsteden
Persbericht - Lectoraat HBO Drechtsteden ontvangt prijs voor compassionate community
28-10-2022

Persbericht - Lectoraat HBO Drechtsteden ontvangt prijs voor compassionate community

28-10-2022

Persbericht - Lectoraat HBO Drechtsteden ontvangt prijs voor compassionate community

In het najaar van 2021 is het lectoraat Transitie, Rouw & Verlies bij HBO Drechtsteden gestart onder leiding van lector Anne Goossensen.

 

Haar lectorale rede ging over de betekenis van compassionate communities voor de samenleving: van sterven en rouw weer een sociale aangelegenheid maken. Het lectoraat werkt samen met de Dordtse proeftuin Villa TrosT waarbij het luisteren naar (verlies)ervaringen centraal staat. Donderdag 27 oktober heeft Villa TrosT de AandachtsAward gewonnen uit handen van Stichting Luistergoud. Een mooie waardering voor een initiatief dat bijdraagt een verminderd maatschappelijk ongemak met sterven, rouw en de dood.

Aandacht Award
De stichting Luistergoud rijkt ieder jaar de ‘AandachtsAward’ uit aan een initiatief dat verbinding en begrip tussen burgers versterkt. Donderdag 27 oktober was de uitreiking in de Arminiuskerk in Rotterdam. De jury, bestaande uit Lucas Meijs als hoogleraar Filantropie, Els van Dam als senior gemeente ambtenaar en Anke Verkade van Mee/Vivenz Drechtsteden, kende de prijs toe aan Villa TrösT: een wisselbeker en een geld bedrag van 7.500 euro.

Luisterkunst
De jury noemde onder andere de Villa meer dan een inloophuis. “Villa TrösT had in deze veel concurrentie voor de Award van andere initiatieven zoals inloophuizen voor andere doelgroepen. Sleutelzin voor de jury was die van ‘het culturele/maatschappelijke ongemak met rouw en verlies waar tegenin geroeid moet worden’.” 

Villa TrösT staat in verbinding met het lectoraat en daarmee met de HBO Drechtsteden post-hbo opleiding Verlieskunde en de nieuw te starten post-hbo opleiding Luisterkunst. Dit maakte volgens de jury het verschil. 

“Het ontvangen van de Award is een mooie waardering voor de compassionate community, het luister onderwijs en het onderzoek”, aldus Prof.dr. Anne Goossensen. “ Villa TrösT biedt een pleisterplaats en stelt de kwaliteit van luisteren in de maatschappij centraal. Mensen ontmoeten elkaar op het snijvlak van verlies en rouw, iets wat ieder mee zal maken in zijn of haar leven. Juist dán is de vraag wie we voor elkaar kunnen zijn. Het onderzoek uit het lectoraat adresseert kwaliteit van luisteren als innovatiedimensie in de maatschappij, maar ook in organisaties”. 

Post-hbo opleiding Verlieskunst
Het lectoraat Transitie, Rouw en Verlies van HBO Drechtsteden is verbonden aan de bachelor opleiding Toegepaste Psychologie, de post-hbo opleiding Verlieskunde en in januari 2023 gaat de nieuwe post-hbo opleiding ‘Luisterkunst’ van start. Het biedt deelnemers diepgaande theorie en oefeningen om de luister-intelligentie te vergroten. Het behoort ook tot de mogelijkheden om onder begeleiding van het lectoraat een luisterproject in de eigen organisatie uit te voeren. 

Meer weten?
Neem een kijkje op de lectoraat pagina.