voorheen HBO Drechtsteden
voorheen HBO Drechtsteden
Persbericht - Unieke opleiding in Nederland: Mhbo ICT Engineer
19-10-2021

Persbericht - Unieke opleiding in Nederland: Mhbo ICT Engineer

19-10-2021

Persbericht - Unieke opleiding in Nederland: Mhbo ICT Engineer

In september 2020 startte een volle klas studenten in de nieuwe opleiding Mhbo ICT Engineer.

 

Unieke opleiding in Nederland: Mhbo ICT Engineer

In september 2020 startte een volle klas studenten in de nieuwe opleiding Mhbo ICT Engineer. Deze pioniers volgen na het eerste jaar op mbo-niveau vanaf het tweede studiejaar ook lessen op hbo-niveau met als doel na 4,5 jaar een mbo- en een Associate Degree-diploma (AD) in handen te hebben.

Een unieke onderwijscombinatie in Nederland en het valt in de smaak bij de studenten, zo ook bij derdejaarsstudent Mariama Sanoh: “Tot nu toe gaat het goed. Het is best pittig, vakken op hbo-niveau volgen maar met de begeleiding van de mbo- en hbo-docenten gaat het lukken. En het feit dat wij tijdens het traject beseffen dat het gewoon kan, laat denk ik zien dat alles mogelijk is als je er maar in gelooft en wilt.”

Unieke onderwijscombinatie
Mhbo ICT Engineer is de eerste opleiding in Nederland waarin mbo en hbo onderwijs wordt gecombineerd, verzorgd door het ROC van Amsterdam - Flevoland en HBO Drechtsteden in samenwerking met het bedrijfsleven. Door deze intensieve samenwerking tussen beide opleidingen wordt hoger beroepsonderwijs voor meer mbo’ers toegankelijk. Het aantal mbo’ers dat doorstroomt naar hbo daalt namelijk nog steeds en dit Mhbo-traject zorgt voor een trendbreuk vanwege de geleidelijke doorstroom.

Leerzaam en intensief
De studenten behalen in een versneld tempo een hoger niveau. Het is een intensief geïntegreerd traject waarbij ze mbo-vakken afwisselen met hbo-vakken, dat veel van studenten vraagt maar hen ook een interessant perspectief biedt. Dit geldt niet alleen voor de studenten. “Ook de samenwerking voor de docenten is leerzaam en intensief, waarbij we de doelstellingen niet uit het oog verliezen”, aldus hbo-docent Mark de Vos.

Meer kansen op de arbeidsmarkt
Door de samenwerking tussen de twee opleiders én de partners in het bedrijfsleven ontstaat een krachtige, verdiepende vakmanschapsroute. De student vergroot met dit traject hiermee zijn of haar kansen op de arbeidsmarkt. Binnen het traject wordt uiteraard ook de stageplaats geïntegreerd aangeboden om de studenten de beste leer- en werkplek te bezorgen. Een ijzersterke combinatie volgens mbo-docent Edwin van der Hee: “Door deze combinatie kunnen ze sneller opgeleid worden tot de best mogelijke toekomstige ICT’ers.” Danny Kronenburg, eigenaar van het ICT-bedrijf Gidpro sluit zich hierbij aan. “Deze nieuwe kweekvijver is een succes. Het is prettig om een student toe te voegen aan het team met ambitie en een sterke mentaliteit. Omdat de onderwijsinstellingen nauw contact hebben met het bedrijfsleven sluit dit traject precies aan op onze behoeftes.”

Over de samenwerking tussen het ROC van Amsterdam - Flevoland en HBO Drechtsteden
In oktober 2020 tekenden het ROC van Amsterdam - Flevoland en HBO Drechtsteden hun samenwerkingsverband. Doel is om samen een verdere impuls gegeven aan een ‘leven lang ontwikkelen’. De snel veranderende arbeidsmarkt vraagt om professionals die zich blijven ontwikkelen. Bovendien vraagt de arbeidsmarkt ook steeds vaker om hoger opgeleiden met een focus op vakmanschap. Het ROC van Amsterdam - Flevoland en HBO Drechtsteden spelen hierop in door hun focus op verdiepend vakmanschap te delen en toe te werken naar HBO Academy Amsterdam. Naast de opleiding Mhbo ICT-Engineer zijn ook de opleidingen Culinary Professional en Meesteropleiding Coupeur al in de markt gezet.